.
.
.
KEDİLERDE TİTREME

KEDİLERDE TİTREME

Kedilerin normal davranışları arasında titreme yer almaz. Bir kedinin titremesi genellikle iki yönlü düşünülmelidir. Kedilerde titremenin bir yönü oldukça doğal, üşüme titremesi olarak adlandırabileceğimiz bir kısımken diğer yönü oldukça ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Özellikle yazın veya havanın sıcak olduğu zamanlarda titreyen bir kedi gözlemlendiğinde, bu durum üşüme ile ilişkili değildir ve önemli bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Kediler genellikle rastgele titreme davranışları sergilemezler.

Kedilerde titreme genellikle kedinin vücudunda olan bir rahatsızlığın veya hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle, kedinizde titreme fark ederseniz, bu durumu ciddiye almalı ve veteriner hekiminize danışmalısınız. Veteriner hekiminiz, titremenin nedenini belirleyerek gerekli teşhis ve müdahaleyi yapabilir.

Kediler Neden Titrerler?

Kedilerde görülen titreme durumu çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir ve genellikle altında yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Kedinin titremesinin nedenini belirlemek için öncelikle titremenin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını gözlemlemek önemlidir. Soğuk havalardan kaynaklı vücut titremesi, stres kaynaklı titreme, acı veya ağrıdan dolayı titreme, zehirlenme nedeniyle titreme veya yaşlanma dolaysıyla titreme görülebilir.

Soğuk havalarda veya stresli durumlarda kedinin titremesi doğal olabilir, ancak sıcak havalarda veya anormal durumlarda titreme endişe verici bir belirti olabilir. Bu sebeple kedinizde anormal bir titreme ile karşılaşırsanız veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.

Kediler neden titrerler?
Kediler neden titrerler?

Kedilerde Titremenin Anlamları Nelerdir?

Kedilerde titremenin birçok anlamı ve sebebi vardır. Bu sebeplerin bir kısmı oldukça tehlikelidir ve müdahale edilmesi gerekmektedir. Kedilerde titremenin anlamlarını önceden bilmeniz, bu durumla karşılaştığınız zaman hazırlıklı ve bilinçli olmanıza katkı sağlar. Kedilerde titremenin anlamlarına ve olası nedenlerine birlikte göz atmamız faydalı olacaktır.

Bahsedilmesi gereken ilk iki unsur vücut sıcaklığı ile ilgilidir. Hipotermi, normal vücut ısısının hızlı bir şekilde düşmesi sonucu ortaya çıkan tehlikeli bir durumdur ve müdahale edilmezse ölümcül sonuçlara yol açabilir. Özellikle yavru veya yaşlı kedilerde daha dikkatli olunmalıdır, çünkü onların vücutları bu tür problemlere karşı yetişkin kedilere göre daha hassastır. Hipertermi ise hipoterminin tam tersi bir durumdur; yani vücut sıcaklığının aşırı derecede yükselmesini ifade eder. Kedilerin normal vücut sıcaklığı 38–39 derece arasındadır. Kedinizin ateşini ölçtüğünüzde vücut sıcaklığı 41 dereceye yakınsa ve titremeler başladıysa, kediniz hipertermi geçiriyor olabilir. 

Kedilerde görülen titremelerin ilk akla gelen sebeplerinden biri de hipoglisemi yani kan şekerinin aniden düşmesidir. Bu durum, kedilerin uzun süre yemek yememesi sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca ishal, kabızlık veya kusma gibi durumlar da kedilerin uzun süre beslenememesine neden olabilir ve buna bağlı olarak kan şekerinin düşmesine yol açabilir. Hipoglisemiden kaynaklı titremeler kedilerde sıkça görülebilir. Eğer kediniz titremeye başladıysa, yemek yiyip yemediğiniz kontrol etmeli, bundan emin olmalısınız.

Kedinizin vücudunda bir yerde ağrı veya acı varsa, bu durum titremelere neden olabilir. Özellikle kedinizin titremelerinin ağrıya bağlı olduğunu düşünüyorsanız, ağrının kaynağını bulmanız önemlidir. 

Kedilerde aşırı stres veya endişe durumunda titreme görülebilir. Strese bağlı titremelerin birden fazla sebebi olabilir. Örneğin, evinize yeni bir kedi veya başka bir hayvanın girmesi, ev ortamının değişmesi veya kedinizin alışık olmadığı yeni bir durumla karşılaşması stres yaratabilir. Eğer stres kaynakları uzun süreli olarak kedinizin hayatındaysa veya onu ciddi derecede etkiliyorsa Kedi Sakinleştirici Calming+ stresle baş etme ve kaygı kontrolünü sağlamada etkili bir destekleyicidir.

Kediler Üşüyünce Titrer Mi?

Kediler üşüdüklerinde titreme eğiliminde olabilirler. Kedilerin vücut sıcaklığı genellikle insanlardan daha yüksektir, ancak çevresel faktörlere bağlı olarak üşüyebilirler. Özellikle soğuk havalarda veya yeterince sıcak bir ortamda bulunmadıklarında, kedilerin titremesi ve üşüme belirtileri görülebilir. Kedilerin üşümesini engellemek için uygun sıcaklıkta bir ortam sağlamak önemlidir. Ayrıca, kedinizin üşümesi durumunda titreme yanında sıkıca sarılarak veya battaniye ile örtülerek sıcaklık sağlanabilir. Eğer kedinizin üşümesi ve titremesi devam ederse, veteriner hekiminize danışarak durumu değerlendirmek önemlidir. Konuyla ilgili bilgi edinmek için “Kedilerde Ateş” başlıklı yazımızı okumanız faydalı olacaktır.

Kedinin Uykuda Titremesi Ne Anlama Gelir?

Kedilerin uykuları sırasında görülen titremelerin çeşitli sebepleri vardır. Örneğin, kediler uykuları sırasında vücut sıcaklıkları düşebilir ve bu da titreme eğilimine neden olabilir. Ayrıca, kedinin göğüs bölgesinde ağrı varsa, uyurken titreme görülebilir. Epilepsi gibi nörolojik hastalıklar da kedilerde titremeye sebep olabilir. Kediler ayrıca uykuları sırasında bir ses duyduklarında veya koku aldıklarında tepki verebilir ve bu da titremeye yol açabilir.

Kedilerin uykuları sırasında yaşadığı titreme genellikle normaldir ve REM (Rapid Eye Movement) ve NON-REM olmak üzere iki farklı uyku evresiyle ilişkilidir. Derin uyku sırasında kediler göz hareketleri, vücut kıpırdamaları, kulak oynatmaları ve hafif titreme gibi fizyolojik tepkiler gösterebilirler. Bu durum genellikle endişe edilecek bir durum değildir.

Ancak, eğer kediniz düzenli olarak uykusunda titremeye devam ediyorsa veya titreme diğer belirtilerle birlikte görülüyorsa, veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Kedilerde titreme
Kedilerde titreme

Kedinin Kuyruk Titremesi Ne Anlama Gelir?

Kedinin kuyruk titremesi genellikle mutluluk, heyecan veya sosyal iletişim amacıyla ortaya çıkar. Bu durumda kuyruk titremesi normal ve doğal bir davranıştır. Kedinin kuyruğunun hafifçe titremesi, genellikle dostça bir selam veya ilgi gösterme şekli olabilir. Ancak hızlı ve şiddetli kuyruk titremesi stres veya endişe belirtisi olabilir. Kedinin kuyruk titremesi genellikle zararsız olsa da diğer belirtilerle birlikte görülürse veya davranışı aniden değişirse, uzman bir değerlendirme için veteriner hekime başvurulmalıdır.

Kedilerde Titremenin Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Kedilerde titreme sorununu önlemek için kedinizin tam aşıları olduğundan ve düzenli veteriner kontrollerinden geçtiğinden emin olun. Aşılar, hastalıkları önlemeye ve genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kedinizi beslerken kaliteli ve dengeli bir diyet sunmaya özen gösterin. Besleyici mamalarla beslenen kediler genellikle daha sağlıklı olur. Kedinizin yaşam alanını zehirli bitkilerden, kimyasallardan ve diğer tehlikeli maddelerden arındırın. Bu, zehirlenme riskini azaltabilir.  “Kedilerde Zehirlenme ve Zehirlenme Belirtileri” adlı yazımız bu konu hakkında bilgilenmek için değerlidir.

Ayrıca, kedinizin stres seviyesini düşük tutmaya çalışın. Sakin bir ev ortamı sağlayın, yeterli oyun ve ilgi gösterin ve ani değişikliklerden kaçının. Kediniz düzenli olarak egzersiz yapmalıdır; bu fiziksel ve zihinsel sağlığını destekler. Kedinizin yaşam alanını uygun sıcaklıkta tutarak üşümeyi önleyin. Titreme ile birlikte farklı belirtiler veya endişe verici durumlar varsa veteriner hekiminizle iletişime geçin. Veterineriniz kedinizi muayene ederek gerekli tedaviyi önerebilir ve sorunu çözebilir.