.
.
.
KEDİLERDE UYUZ HASTALIĞI

KEDİLERDE UYUZ HASTALIĞI

Kedilerde uyuz hastalığı, Sarcoptes scabiei adı verilen parazitik bir akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Bu akarlar cildin üst tabakasında tüneller kazarak yaşarlar ve ciltte yoğun kaşıntıya, kızarıklığa ve döküntülere neden olurlar. Kedilerde uyuz, temas yoluyla yayılır ve diğer hayvanlara bulaşabilir. Kedi uyuz hastalığı insanlar arasında da yayılabildiği için “Kedilerde uyuz insana geçer mi?” sorusu ortaya çıkabilmektedir ve biz insanlara da bulaşabilmektedir. 

Kedilerde uyuz hastalığı teşhis edildiğinde, veteriner hekim tarafından uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tedavi genellikle topikal ilaçlar veya oral ilaçlarla sağlanır ve çevresel temizlik önlemleri alınarak yeniden bulaşmanın önlenmesi önemlidir. 

Biz de bu yazımızda hem kediler hem de bulaş riskinden dolayı biz insanlar için önemli bir cilt rahatsızlığı olan uyuz hastalığı hakkında bilgilendirme yapmaya çalışacağız. Yazımızda, kedi uyuzu, “Kedilerde uyuz insana geçer mi?”, kedi uyuz ilaçları gibi merak konusu olan soru ve sorunlara açıklık getirmeye çalışacağız.

Kedilerde Uyuz Nedir?

Uyuz, genellikle çıplak gözle görülemeyen küçük böcekler olan akarların neden olduğu bir deri hastalığıdır. Bu akarlar, yaşam döngülerinin bir kısmını derinin içinde geçirir ve şiddetli deri lezyonlarına yol açabilirler. Kedilerde uyuz, Sarcoptes scabiei adlı parazitik bir akarın neden olduğu bir deri hastalığıdır. Bu mikroskobik akarlar, cildin üst tabakasında tüneller kazarak yaşarlar ve bu süreçte ciltte kaşıntı, kızarıklık ve döküntülere sebep olurlar. Uyuz, temas yoluyla bulaşır ve kediler ve insanlar arasında kolayca yayılabilir. Kedilerde uyuz belirtileri, uyuzun türüne, hayvanın yaşına ve enfeksiyonun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, kedi uyuzu hastalığının teşhisi ve tedavisi veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır. Ancak genellikle kedilerde uyuz belirtileri arasında kaşıntı, tüy dökülmesi ve cilt lezyonlarının bulunduğunu söylemek mümkün. Kedi uyuzu, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabilir, bu da kedilerin rahatlamasına ve hastalığın yayılmasının önlenmesine yardımcı olur.

Kedilerde uyuz nedir
Kedilerde uyuz nedir

Kedide Kulak Uyuzu ve Uyuz Aynı Şey Midir?

Kedide kulak uyuzu ve genel olarak uyuz, farklı hastalıklardır ancak aynı akar türleri tarafından oluşturulurlar. Kedide kulak uyuzu, genellikle kedilerde ve köpeklerde görülen bir hastalıktır ve genellikle "Otodectes cynotis" adı verilen bir akar türü neden olur. Bu akarlar, genellikle kedinin veya köpeğin kulak kanalında yaşarlar ve kulak içinde yoğun kaşıntıya ve tahrişe neden olurlar. Kulak uyuzunun belirtileri arasında; kulağın içinde kahve telvesi gibi kabukların oluşması, kulak kalınlaşması, kulak yolunun kabuklarla ve koyu renkli kirli bir sıvı ile dolması ve şiddetli kaşıntı yer alır. Kedinin kulağını sürekli olarak kaşıması ve başını sallaması sonucunda kulak kepçesi üzerinde yaralar oluşabilir. Eğer hastalık ilerlerse, iç kulak iltihabı gibi daha ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. 

Öte yandan, genel olarak uyuz, farklı türde akarların neden olduğu bir deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei adlı akarlar genellikle kedilerde ve köpeklerde uyuz hastalığına neden olurlar. Bu akarlar, cildin üst tabakasında tüneller kazarak yaşarlar ve yoğun kaşıntı, kızarıklık ve döküntülere neden olurlar.

Yani, kedide kulak uyuzu ve genel olarak uyuz, farklı belirtilere sahip olsa da her ikisi de akarların neden olduğu deri hastalıklarıdır. Kedide uyuz belirtileri gözlemleniyorsa, her iki durumda da veteriner hekim tarafından teşhis edilmeli ve uygun tedavi planı düzenlenmelidir.

Kedilerde Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Sarcoptes uyuzu genellikle karın altında, ayakların iç kısmı ve baş gibi vücudun daha az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşir. Kedide uyuz belirtileri, kediden kediye değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle deride kızarıklık, kaşıntı, kepeklenme, kabuklanma ve yaygın kıl dökülmesi şeklinde başlar. Hastalık ilerledikçe, deride kıvrımların oluştuğu gözlenebilir. Bazı durumlarda, tüm vücutta kepeklenme meydana gelebilir ve deri elastikiyetini kaybedebilir. Şiddetli kaşıntı nedeniyle, kedi derisinde yaralar oluşabilir. Bu belirtiler, kedilerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, kedide uyuz belirtileri gözlemleniyorsa, veteriner hekime başvurmak ve uygun tedavi adımlarını izlemek önemlidir. 

Kedilerdeki Uyuz Köpeklerdeki Gibi Midir?

Her ikisi de Sarcoptes scabiei adı verilen bir akar türü tarafından meydana gelir ve cildin üst tabakasında tüneller kazarak yaşarlar. Hem kedilerde hem de köpeklerde uyuz belirtileri arasında kızarıklık, kaşıntı, döküntüler, kabuklanma ve tüy dökülmesi bulunabilir. Ancak, kedil uyuzu genellikle karın altı, ayakların iç kısmı ve baş gibi vücudun daha az kıllı veya kılsız bölgelerine yerleşirken, köpeklerde daha geniş bir alana yayılabilir.

kedilerdeki uyuz köpeklerdeki gibi midir?
kedilerdeki uyuz köpeklerdeki gibi midir?

Uyuz Kediden İnsana Geçer Mi?

Uyuz insanlar arasında da bulaşıcı olan bir cilt rahatsızlığı olduğundan “Kedilerde uyuz insana geçer mi?” sorusu sıkça duyulur. Sarcoptes scabiei adlı akarlar ne yazık ki kediden insana bulaşabilir ve insanlarda ciltte kaşıntı, döküntüler ve kızarıklığa neden olabilir. Bu nedenle, uyuz vakası olan bir kediyle temas edildiğinde dikkatli olunmalı ve temas sonrası eller iyice yıkanmalıdır. Uyuzun insanlara bulaşma riskini azaltmak için enfekte hayvanlarla temas edilmemesi ve uygun hijyen önlemlerinin alınması önemlidir. İnsanlara bulaşabilen diğer hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında daha ayrıntılı bilgiye “Kedilerden İnsanlara Hastalık Geçer Mi?” başlıklı blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.  

Ev Kedisi Uyuz Olur Mu?

Ev kedileri, temas yoluyla veya enfekte eşyalar aracılığıyla akarlarla temas edebilir ve tıpkı diğer kediler gibi ev kedilerinde de temas sonucunda uyuz gelişebilir. Uyuz vakası olan bir ev kedisi, diğer evcil hayvanlarla ve insanlarla temas ettiğinde hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle, uyuz şüphesi olan bir ev kedisi hemen veteriner hekime götürülmeli ve uygun tedavi planı belirlenmelidir. Ayrıca ev içinde temas ettiği ve etme şüphesinin olduğu yerler temizlenerek bulaş riski en aza indirilmelidir.

Kedilerde Uyuz Tedavisi

Kedilerde uyuz tedavisi genellikle veteriner hekim tarafından yapılan birkaç farklı yöntemi içerebilir. Tedavi genellikle uyuzun şiddeti ve yayılma derecesine bağlı olarak değişir. En yaygın tedavi yöntemleri arasında kedi uyuz ilaçları yer alır. Kedi uyuz ilaçları topikal ilaçlar, oral ilaçlar olarak çeşitlenebilir ve bu ilaçlara anti-paraziter şampuanlar eşlik edebilir. Ancak kedide kulak uyuzu varsa, örneğin veteriner hekim tarafından reçete edilen özel kulak damlaları gibi farklı kedi uyuz ilaçları da kullanılabilir.

Uyuzun etkili bir şekilde tedavi edilmesi için, evcil hayvanın ve evin çevresinin de temizlenmesi önemlidir. Bu, uyuzun yayılmasını ve tekrar enfekte olma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Tedavi süreci genellikle birkaç hafta sürer ve veterinerin önerilerine tam olarak uyulması önemlidir.

Kediler Uyuz Olunca İyileşebilir Mi?

Uyuz, uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir ve kediler sağlığına geri dönebilirler. Veteriner hekim tarafından reçete edilen ilaçlar ve tedavi yöntemleri, uyuzun neden olduğu akarları öldürmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olur. Tedavi sürecinde düzenli olarak ilaçların kullanılması ve veterinerin önerdiği diğer tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Tedavi edilmediğinde uyuz, kedilerde ciddi rahatsızlıklara ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir, bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.