.
.
.
KEDİLER NEDEN SU İÇMEYİ BIRAKIR?

KEDİLER NEDEN SU İÇMEYİ BIRAKIR?

Kedilerin su ihtiyacını karşılamak, sadece temel bir fizyolojik ihtiyaç değil, aynı zamanda genel sağlık, enerji seviyesi ve yaşam kalitesi üzerinde etkileri olan, önemli bir bileşendir. Eğer kediniz normalde içtiği su miktarını azaltıyorsa veya su içmeyi tamamen bırakmışsa, bu konunun üzerinde durmak gereklidir. Su içmeme durumu ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu sağlık sorunları; böbrek problemleri, idrar yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi sorunları, stres olabilir. Şimdi, kedi su içmeyi neden bırakır daha detaylı göz atalım:

·       Sağlık Sorunları: Böbrek sorunları, idrar yolu enfeksiyonları, diş sorunları, ağız içi yaralar veya sindirim sistemi sorunları, kedinin su içmeyi reddetmesine neden olabilir. Bununla birlikte kedinizde var olan ağrı veya rahatsızlık hissi, (özellikle ağız, diş veya boğaz bölgesinde) su içmeyi reddetmesine neden olabilir.

·       Stres veya Çevresel Faktörler: Kediler, stres, değişen çevresel faktörler veya yeni bir ev ortamına adapte olma sürecinde su içmeyi reddedebilirler. Kedinin su kabının yerini değiştirmek veya yeni bir evcil hayvan eklemek gibi faktörler stresi tetikleyebilir.

·       Uygun Olmayan Su Kabı: Kedinin su kabı kirli, eski veya hoşuna gitmeyen bir malzemeden yapılırsa, kedi su içmeyi reddedebilir. Su kabını düzenli olarak temizleyerek ve taze su ile doldurarak bu durumu kontrol altına alabilirsiniz.

·       Diyet Değişiklikleri: Kedinin beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, özellikle kuru mamadan ıslak mamaya geçişte, su tüketimini etkileyebilir. Islak mamalar genellikle daha fazla su içerir, bu nedenle kedi kuru mamadan ıslak mamaya geçtikten sonra su içmeyi azaltabilir.

Susuz Kalan Kedi Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde su içmeme sebepleri değişkenlik gösterebilir ancak size rehberlik edebilecek bazı semptomlardan bahsedebiliriz. Bu semptomlardan herhangi birini veya birkaçını gözlemlerseniz veteriner hekiminizle görüşmeniz önemlidir. Kedilerde su içmeme durumu çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir ve erken teşhis önemlidir. Kedi su içmeyi reddediyorsa veya susuz kaldığını düşünüyorsanız aşağıdaki durumlara göz atabilirsiniz;

·       Su kabındaki su miktarı,

·       Davranış değişiklikleri (su kabının etrafında dolaşma, suya pati atma),

·       Ağız ve diş etleri durumu,

·       İdrar değişiklikleri,

·       Halsizlik ve enerji kaybı,

·       Aşırı tüy dökülmesi.

Kedilerde Susuzluk
Kedilerde Susuzluk

Kedimin Su İçmesi İçin Ne Yapmalıyım? Nasıl Su İçmeye Alıştırırım?

Kedilerde su içmeme sebepleri değişkenlik gösterebilir fakat bu sebebi bilmek, su içme alışkanlığı kazandırmak açısından gereklidir. İlk olarak mutlaka su kabının hijyenik olması ve her zaman içerisinde taze su bulunması gereklidir. Su kabını kedinizin sıkça bulunduğu yerlere yerleştirmeniz dikkatini çekecektir. Kediniz belirli bir türdeki su kabını sevmiyorsa, farklı materyallerde ve şekillerde su kapları deneyerek dikkatini çekebilir, tercihini belirleyebilirsiniz. Sirkülasyonlu su kapları veya kedi şelaleleri kullanarak suyun sürekli akmasını sağlamanız, kediler için çekici olabilir.

Islak mamalar su içerdiği için kedinizin su alımını artırabilir. Ancak diyet değişiklikleri kedinizi strese sokabilir ve stres de su içimini etkileyebilir. Bu tür değişiklikler için veteriner hekiminizden yardım almanız faydalı olabilir. Eğer kediniz hala su içmekte isteksizse veya su içmeyi bıraktıysa, bu durumu veteriner hekiminizle paylaşmalısınız.

Kedilerde Su İçmenin Önemi

Kedilerin yeterli su alımını sağlamak, onların genel sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Bu durum özellikle böbrek sağlığı açısından önemlidir. Yeterli su tüketimi, böbreklerin düzgün çalışmasını destekler, böbrek taşlarını ve benzeri sorunları önler. Ayrıca, idrar yolu sağlığını koruyarak idrar yolu enfeksiyonlarını azaltabilir.

Su, vücut sıcaklığını da düzenler ve özellikle sıcak hava koşullarında, kedinin aşırı ısınmasını önleyerek konfor sağlar. Kedilerin enerji seviyelerini ve aktivite düzeylerini artırarak, genel olarak daha sağlıklı ve mutlu olmalarını sağlar.

Cilt ve tüy sağlığını destekler, mat, kuru tüylere karşı koruma sağlar. Sindirim sistemi üzerinde olumlu bir etkisi vardır; dışkının kıvamını düzenler, kabızlık gibi sorunları önler.

Su içmeyi teşvik etmek, kedinin yaşam kalitesini artırabilir. Su tüketimini artırmak için temiz ve taze su sağlamak önemlidir. Özellikle kuru mama tüketen kedilerde su ihtiyacının farkında olunmalıdır.

Kediler Uzun Süre Su İçmezse Ne Olur?

Kedilerde su içmeme durumunda dehidrasyon riskiyle karşılaşılabilir. Dehidrasyon, kedilerin vücutlarında su kaybının aşırı derecede artması anlamına gelir ve hayati organlarda işlev kaybına yol açabilir. Kediler, susuz kaldıklarında sadece 48 ila 72 saat içinde yaşamlarını kaybetme riskiyle karşı karşıyadırlar. Bu süre içinde, hayati organlarda işlev kaybı başlar. Bu nedenle, kedilerde dehidrasyon belirtileri (enerji azalması, nefes darlığı, kuru, soluk diş etleri, gözlerde çöküklük) sınırlı bir zaman diliminde fark edilmelidir.

Kedilerde Su İçmenin Önemi
Kedilerde Su İçmenin Önemi

Susuzluk Kaynaklı Bağışıklık Düşerse Takviye Almayı Unutmayın!

Bağışıklık sistemi, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemidir. Susuzluk, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını engelleyebilir ve savunma mekanizmalarını zayıflatabilir. Bu durum, enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına ve hastalıkların daha hızlı yayılmasına neden olabilir.

Kedilerde su içmeme sebeplerini tespit etmek, tedavi aşamasında yardımcı olabilir. Bununla birlikte kedi bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler, dengeli bir diyet ve yeterli su tüketimi ile desteklendiğinde oldukça etkilidir. Bu noktada kedi bağışıklık güçlendirici takviye ürünleri kullanabilirsiniz. Ürünümüz Kedi Immune Support, bağışıklık sistemini destekleyerek, viral ve bakteriyel rahatsızlıklardan korumaya ve vücudun direncini arttırmaya yardımcı olur. Susuz kalan vücudun direnci düşeceğinden, su içimi ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek genel sağlığı olumlu yönde etkileyecektir.