YAVRU KÖPEĞİNİZİN İLK EĞİTİM ADIMLARI
Yavru köpeğinizin ilk eğitim adımları yetişkin köpek olma yolundaki en önemli aşamalardan biridir. Yavru köpek eğitim sürecine dair örnekler ve bilgiler vetQom blog’da!
Hava şartları kötüleşmeye ve soğuklar bastırmaya başladığında tıpkı bizim gibi evcil hayvanlarımız da soğuktan etkilenirler. Biz insanların soğukla mücadele etmesi daha kolaydır. Korunaklı evlerimiz, kalın giysilerimiz, sıcak içeceklerimiz soğuklarla baş etmemize yardımcı olur. Oysa hayvanların (özellikle sokakta yaşayanların) soğuklarla mücadelesi bizim kadar kapsamlı ve çeşitli olmayabilir. Evcil hayvan sahipleri, soğuk havalar bastırdığında patili dostlarının üşüme durumunu merak etmeye ve onları için endişelenmeye başlayabilir. Bu noktada, bizimle konuşarak iletişim kuramayan evcil hayvanlarımızın davranışlarını takip etmek ve gözlemlediğimiz belirtilere göre önlem almak yararlı olacaktır. Bununla beraber üşüme durumu gözlemlemesek bile, kış aylarına girdiğimizde çeşitli takviyelerle bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve kış aylarında hasta olma riskini en aza indirebiliriz. Bu yazıda size kedinizin üşüdüğünü nasıl anlayabileceğiniz, neler yapabileceğiniz ve nasıl destekleyebileceğiniz hakkında bazı öneriler sunmaya çalışacağız.
Her canlı gibi kediler de üşümeye meyillidir. Ancak hangi hava şartlarında ne kadar üşüdükleri, sağlık durumlarına, yaşlarına, tüy yapılarına göre değişebilir. Örneğin yavru kediler yetişkin kedilere göre üşümeye daha yatkındır.
İnsanlar gibi kediler de yaşadıkları olaylara farklı tepkiler verebilir. Ancak üşümeye verdikleri tepkilerde bazı ortaklıklar bulabiliriz. Bazı belirtilere göz atmamız sizin için rehber niteliğinde olabilir. Kedilerin burnu, kulakları ya da patilerine dokunarak üşüyüp üşümediklerini kontrol edebilirsiniz fakat bu her zaman yardımcı olmayabilir. Kedilerde üşüme; titreme, sıcak alanlara sığınma, sırtta kamburlaşma gibi belirtiler görülebilir. Kedilerde titreme yalnız başına üşüme belirtisi olmayabilir. Bu sebeple kedilerde titreme görüldüğünde diğer belirtiler de kontrol edilmelidir. Bu belirtileri ve diğer kedi üşüme belirtilerini birlikte inceleyelim.
Titreme: Kedilerde titreme birçok farklı sorunun habercisi olabilir. Örneğin strese girdiklerinde, zehirlendiklerinde veya alerjik reaksiyon gösterdiklerinde titreyebilirler. Titreyen bir kedinin patilerine burnuna veya kulaklarına dokunarak titremesinin üşümeden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlayabilirsiniz. Eğer üşümeden kaynaklı olmadığını düşünüyorsanız en acil şekilde veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz hayati açıdan kritik olabilir.
Burun ve Kulakların Soğuk Olması: Eğer kediniz üşüyorsa, bu noktalar vücudunun diğer yerlerine göre daha soğuk olur. Bu durumu fark ettiğinizde kalorifer peteği yanı gibi evin daha sıcak bölgelerine yaklaştırabilir veya onu bir örtü yardımıyla sararak ısınmasını sağlayabilirsiniz.
Uzun Süren Hareketsizlik: Kediler üşüdüğünde uzun bir süre boyunca burunlarını patilerinin arasına alarak hareketsiz kalabilirler. Bu hareketsiz yatış pozisyonu, vücut ısılarını daha uzun bir süre koruyacağından, üşüdüklerinde bu tarz bir tepki gösterebilirler.
Sıcak Yerlere Sığınma İsteği: Elbette her canlı gibi kediler de üşüdüklerinde kalorifer petekleri yanları gibi sıcak alanlara sığınabilirler. Aynı zamanda kucağınıza gelerek size sırnaşabilir veya örtü altlarına girebilirler.
Sırtta Kamburlaşma ve Kabarma: Kediniz üşüdüğünde kamburunu çıkararak tüylerini kabartabilir. Tüylerini kabarttığı zaman eğer gövdesini yere yaklaştırıyorsa bu üşüdüğü anlamına gelir. Aksi durumda tüylerini kabartması başka durumların (örneğin korku) belirtisi olabilir.
Üşüyen kediler daha önce de bahsettiğimiz gibi sıcak alanlara yönelirler. Genellikle kalorifer peteklerinin yanına veya üstüne kıvrılıp uyurlar. Kalorifer peteklerinin üstüne çıkan bir kediniz varsa ani ve aşırı sıcaktan zarar görmemesi için petek üzerine örtü veya battaniye sermeniz iyi bir seçenek olabilir. Isınan kediler gevşeyebilir ve mayışarak huzurlu bir uykuya dalabilir. Ayrıca bazı kediler üşüdüklerinde kapladıkları alanları küçülterek daha çabuk ısınmaya çalışabilirler. Kendilerini top gibi yaparlar ve böylece ısınmaları daha kısa sürebilir. Genellikle soğuk havalarda kendilerini top gibi yaparak uyumaları yaygındır. Bununla beraber, çoğu zaman yatak örtülerinin veya battaniyelerin altına sığınarak uyuduklarına şahit olabilirsiniz. Bir başka seçenek de sizin sıcak kucağınızda huzurlu ve sevgi dolu bir uykuya dalmaları olabilir.
Kedinizin üşüdüğünü anladığınızda onu evin en sıcak alanına götürerek ve bir örtü yardımıyla sararak daha hızlı bir ısınma sağlayabilirsiniz. Bununla beraber kedinize alacağınız kedi evi ve kedi yatağı da yerle direkt teması keserek, ona sıcak bir alan yaratabilir. Bununla birlikte onunla hareketli bir oyun oynayarak, hareket eden vücudunun ısınmasına destek olabilirsiniz. Sıcak bir kucak ve göstereceğiniz ilgi, sevgi ve okşama onun gevşemesini ve mutlu olarak ısınmasını sağlayabilir.
Sıcak bir alan, hareket etmek, battaniye altları, sevgi ve şefkat veya masaj kedinize iyi gelebilir. Bununla beraber, kedinizin sağlıklı olmaması veya mineral ve vitaminlerinde eksiklik olması da çabuk üşümesine neden olabilir. Zengin besin içerikli mamalar, vitamin ve mineral takviyeleri kedinizin yaşam kalitesini arttırabilir. Kedilerde bağışıklık sistemi genel sağlık üzerinde son derece büyük bir etkiye sahiptir. Kedi bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmadığında kediler için kış ayları zor geçebilir. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, vücudun hastalık ve virüslere karşı daha iyi bir savunma sağlamasına neden olur. Bu sebeple kedi bağışıklık sistemi desteği, üşüme problemlerine destek sağlayabilir.
Kedilerde bağışıklık sistemi, vücudun savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma zayıfladığında, vücut direncini veya gücünü kaybetmeye başlar. Kedi bağışıklık sistemindeki düşüş, kedinin sık sık hastalanmasına ve soğuktan daha fazla etkilenmesine neden olabilir. Bu sebeple, eğer kediniz çok üşüme problemi yaşıyorsa bağışıklık sistemi düşmüş olabilir. Kedilerin bağışıklığını güçlendirmek için birçok yöntem vardır. Kedi probiyotikleri, takviye gıdalar, zengin besin değerine sahip mamalar bunlardan bazılarıdır. Patili dostunuzla iyi bir iletişim kurmanız onu daha iyi tanımanıza ve nelerden hoşlanacağını bilmenize katkı sağlayacaktır. Saydığımız bu kedi bağışıklık sistemi güçlendirici formüllerinden hangisini seçeceğiniz kedinize göre değişebilir. Kediniz için en uygun olan yöntemi seçmeniz, bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalıştığınız bu dönemi daha mutlu geçirmesine sebep olabilir. Aksi durumda kediniz strese girebilir. Kedinizin stressiz bir yaşam sürmesi bağışıklık sistemi için önemlidir. Saydığımız bu yöntemlerle bağışıklık sistemini desteklediğiniz takdirde, kış ayları kediniz için daha rahat geçecektir.
Takviye gıda kullanarak bağışıklık sistemini güçlendirmek, etkili bir çözüm yoludur. Kedi bağışıklık sistemi destek ürünümüz Kedi Immune Support kedilerin bağışıklık sistemini ve elbette genel sağlığını desteklemek için geliştirilmiştir. İçeriğindeki Lysine, Panax Ginseng, Beta 1,3-1,6 Glucan, Echinacea Purpurea temel etken maddeleriyle bağışıklık sistemini desteklemeyi, viral ve bakteriyel rahatsızlıklarda ve operatif müdahalelerde iyileşme süreçlerini hızlandırarak tedaviye destek olmayı amaçlar. Kedi bağışıklık sistemini güçlendirmek için ürünümüzü tercih edebilirsiniz. Ürünümüzün içeriğinde bulunan temel etken maddeler hakkına genel bilgileri şöyle sıralayabiliriz;
Lysine (Lizin): Çalışmalar lysinenin viral enfeksiyonlar, özellikle de herpes simplex virüsüne bağlı sorunlarla mücadelede potansiyel etkilere sahip olabileceğini göstermiştir.
Panax Ginseng: Ginseng, geleneksel olarak enerji artırıcı ve bağışıklık sistemini destekleyici olarak kullanılan bir bitkidir.
Beta 1,3-1,6 Glucan: Beta-glukanlar, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliklere sahip olabilecek bir grup polisakarittir.
Echinacea Purpurea: Echinacea, bağışıklık sistemini uyarıcı olarak bilinir. Bazı durumlarda soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılmaktadır.
Kedilerde bağışıklık sisteminin zayıf olması, vücutlarının gücünü kaybetmesine ve savunma mekanizmalarının zayıflamasına neden olabilir. Bu sebeple çok üşüyen veya çabuk hastalanan bir kediniz varsa bağışıklık sistemini desteklemeyi ihmal etmeyiniz.