KEDİLERDE KABIZLIK
Kedilerde kabızlık tıpkı insanlar gibi önemli bir sorundur ve tedavi edilmesi gerekir. Kedilerde kabızlığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar vetQom Blog’da!
Stres altındaki kedilere yaklaşım normalden çok daha hassas ve onun huzurunu ve güvenini sağlamaya yönelik olmalıdır. Stres, canlıların yaşamını olumsuz etkileyen oldukça önemli bir risk faktörüdür. Yazımızda konu edindiğimiz kediler ise bu stres kaynaklarından yüksek seviyede etkilenebilmektedirler. Stresle başa çıkamayan kediler çoğunlukla içe kapanır, sessizleşir ve derin bir anksiyeteyle mücadele etmek durumunda kalabilirler. Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus; kedilerin, vahşi doğada yırtıcılar için kolay bir hedef olduklarını gizleme iç güdüsüne sahip olmalarıdır. Bu sayede, hasta ya da güçsüz bir kedi, zayıf yönlerini çevreye karşı gizlemekte başarılı bir duruş sergileyerek, kendine koruma kalkanı oluşturabilmektedir. Bu sebeple, stresle mücadele eden kedilerin bu sorunu her zaman etrafa karşı apaçık belli etmeyeceği ya da edemeyeceği göz önünde bulundurulmalı ve dikkatli bir biçimde gözlemlenmelidir.
Kediler oldukça hassas varlıklardır ve onların rutin yaşamında yapılan ufak değişiklikler bile stres kaynağı olabilmektedir. Örneğin kum kabının yerinin değiştirilmesi, yeni mamaya ani geçişler, alışık olmadığı seslerin veya kişilerin varlığı onların hayatında büyük değişikliklere ve sorunlara sebep olabilir.
Şimdi, kedilerde oluşabilecek stresin nedenlerine bir göz atalım:
Kedilerde, ruhsal açıdan oldukça büyük bir etkiye sahip olan stres, saklanma, idrarını tuvaletin dışına yapma, aşırı miyavlama, aşırı uyuma, diğer canlılara karşı agresif hareketler sergileme olarak kendini gösterebilir. Her kedi aynı olmadığı gibi karşılaştığı olumsuzluklara karşı vereceği tepkiler de aynı olmayacaktır. Bu sebeple aşağıda sayacağımız çeşitli belirtileri kedinizde gözlemliyor ve stresli bir durumla karşılaştığını düşünüyorsanız lütfen veteriner hekiminizden destek almayı ihmal etmeyiniz.
Kedinizin strese girdiğini düşünüyorsanız öncelikli olarak veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedinizin su kabı, mama kabı, tuvalet kumu gibi temel ihtiyaçlarının yeterli ve kediniz için uygun olduğunu kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Kedinize verdiğiniz mamanın ona uygun olup olmadığını ve stres kaynağının mama kaynaklı olup olmadığını kontrol etmeli, veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedinizin mamasında değişiklik yapmanız gerekiyorsa bu değişikliğin ani olmamasına özen göstermelisiniz. Ani değişiklikler kedinizi strese sokan önemli değişkenler arasındadır. Kediler rutinlerini severler ve rutinlerine sadıktırlar. Bu sebeple rutinlerini bozmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Kedinizle kuracağınız sağlıklı iletişim ve onu yalnız bırakmamaya gösterdiğiniz özen mutluluğunu ve huzurunu arttırarak ruhsal tatmin sağlamasına yardımcı olabilmektedir. Eğer birden fazla küçük canlıya sahipseniz, hepsinin temel ihtiyaçlarını karşıladığı unsurların ayrı olduğuna özen göstermelisiniz.
Kedinize özel alabileceğiniz kedi yatağı, tırmalama tahtası gibi eşyalar kendisini daha güvende hissetmesine yardımcı olur ve oyun oynamasına zemin hazırlar. Elbette her kedinin keyif aldığı aktivite farklı olacağından ona en uygun ve en seveceği oyun aracını bulduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer kediniz masajdan hoşlanıyorsa masaj yapmanız hem onu mutlu edecek hem de birlikte geçirdiğiniz güzel vakit sayesinde rahatlamasına yardımcı olacaktır. Her kedi özeldir, bu sebeple her kedinin tedavi süreci farklılık gösterebilir. Eğer kediniz doğal sakinleştiricilerle mutlu oluyorsa bu da bir seçenektir. Kedi nanesi, kediotu gibi ürünler hem kedileri içeriğiyle sakinleştirebilen hem de oyun oynamaya zemin sunarak stres giderici bir fonksiyona sahip olabilirler. Örneğin eğer tırmanmaktan keyif alan bir kediniz varsa kediotunu tırmanarak veya uzanarak ulaşabileceği bir yere koymanız onu daha mutlu edecektir.
Veteriner hekiminiz tarafından kedinizde yoğun miktarda stres tespit edilmişse, öncelikle stres unsurunun ne olduğunu tespit etmeye çalışacaktır. Stres unsuru tespit edildikten sonra eğer ortadan kaldırılması mümkün bir unsursa öncelikle bu unsuru kaldırmanızı veya değiştirmenizi isteyecektir. Ancak bazı durumlarda(Eve yeni bir bireyin gelişi, geçmiş travmalar, mecburen yalnız bırakılmalar vb.) bu pek mümkün olmamaktadır. Bu gibi durumlarda hekiminiz stresin kaynağına en uygun stres yönetimini gerçekleştirmek üzere bir tedavi protokolü oluşturacaktır.
Kediler için özel olarak formüle edilmiş, tüm psikolojik problemleri, mevcut veya geçmiş dönemde oluşan kaygıyı gidermeyi amaçlayan, Kedi Calming+ adlı ürünümüz de tüm Türkiye de 2000’ in üzerinde Veteriner Kliniği ve Hayvan Hastanesi’nde kullanılmaktadır ve Hekimlerin bu gibi durumlarda faydalandığı en önemli ürünlerden biri olmuştur.
Calming+ ürünümüzü sitemiz üzerinden inceleyebilir, dilerseniz Anlaşmalı satış noktalarımızdan temin edebilir, dilerseniz de kolayca ve güvenle sipariş talebi oluşturabilirsiniz.
Formülasyonumuz Gentiana Lutea, Passiflora, Chammomile, L-Theanine, L-Triptofan, Valerian, Hemp Seed Oil gibi stres yönetiminde temel unsurları içeren en kaliteli hammaddeleri içermektedir. Daha detaylı teknik bilgi için veteriner hekiminize danışarak destek alabilirsiniz.
Tedavi edilmeyen stres, insanlarda olduğu gibi kedilerde de olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Stresin tedavi edilmemesiyle artarak şiddetlenebilir, bağışıklık problemlerine yol açabilmektedir. Bağışıklık problemleri de daha fazla stres kaynağı oluşturarak zincirleme olumsuzluklar silsilesine neden olabilmektedir. Bu sebeple, kedinizin stres altında olduğunu düşünüyorsanız lütfen bunu önemseyin ve veteriner hekiminize hızlıca danışmayı ihmal etmeyin.