.
.
.
STRES ALTINDAKİ KEDİLERE YAKLAŞIM

STRES ALTINDAKİ KEDİLERE YAKLAŞIM

Stres altındaki kedilere yaklaşım normalden çok daha hassas ve onun huzurunu ve güvenini sağlamaya yönelik olmalıdır. Stres, canlıların yaşamını olumsuz etkileyen oldukça önemli bir risk faktörüdür. Yazımızda konu edindiğimiz kediler ise bu stres kaynaklarından yüksek seviyede etkilenebilmektedirler. Stresle başa çıkamayan kediler çoğunlukla içe kapanır, sessizleşir ve derin bir anksiyeteyle mücadele etmek durumunda kalabilirler. Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus; kedilerin, vahşi doğada yırtıcılar için kolay bir hedef olduklarını gizleme iç güdüsüne sahip olmalarıdır. Bu sayede, hasta ya da güçsüz bir kedi, zayıf yönlerini çevreye karşı gizlemekte başarılı bir duruş sergileyerek, kendine koruma kalkanı oluşturabilmektedir. Bu sebeple, stresle mücadele eden kedilerin bu sorunu her zaman etrafa karşı apaçık belli etmeyeceği ya da edemeyeceği göz önünde bulundurulmalı ve dikkatli bir biçimde gözlemlenmelidir.


Kedilerde Stresin Nedenleri

Kediler oldukça hassas varlıklardır ve onların rutin yaşamında yapılan ufak değişiklikler bile stres kaynağı olabilmektedir. Örneğin kum kabının yerinin değiştirilmesi, yeni mamaya ani geçişler, alışık olmadığı seslerin veya kişilerin varlığı onların hayatında büyük değişikliklere ve sorunlara sebep olabilir.

Şimdi, kedilerde oluşabilecek stresin nedenlerine bir göz atalım:

  • Temel İhtiyaçların Sağlanamaması:  Mama kabı, su kabı gibi temel ürünlerin sağlanamaması veya kedinin genel özelliklerine uygun olmaması kedinizi strese sokabilen faktörlerdendir. Kumunun düzenli ve iyi bir şekilde temizlenmemesi de onların oldukça olumsuz karşıladığı durumlardandır.
  • Yolculuk:  Kediler yaşam alanlarında kendilerini güvenli ve huzurlu hissederler. Bu sebeple yabancı ortamlarda bulunmak, otobüs, araba gibi araçlarda karşılaşılabilecekleri olumsuz deneyimler onları huzursuz hissettirerek strese sokabilen önemli faktörlerdendir.
  • Taşınma:  Bir önceki maddede de belirttiğimiz gibi kediler yaşam alanlarını huzurlu ve güvenli bulurlar. Bu sebeple taşınma sonucu alışkanlıklarının ve yaşam alanlarının tamamen değişmesi, her şeyin yabancı olması durumu, kedilerin stres düzeyinde artışa sebep olur. Aynı zamanda yeni yere zorlu alışma sürecinde de kedilere stres eşlik edebilir.
  • Kokular ve Sesler:  Kediler koku alma konusunda insanlardan daha hassastır ve insanların alamadığı kokuları daha güçlü bir şekilde hissedebilirler. Alışkın olunmayan koku ve sesler kedileri rahatsız edebilir ve strese sokabilir. Ayrıca elektrik süpürgesi sesi, mutfak robotu sesi gibi hem ses çıkarıp hem de hareket eden aletler de strese neden olabilmektedir.
  • Tuvalet:  Tuvalet her canlının yaşamında önemli ve hayati bir yere sahiptir. Bu sebeple kedi için tuvaletin çok gürültülü, aydınlık yerlerde olmaması ve onun güvenli hissedebileceği bir alanda durması önerilir. Aynı zamanda düzenli bir şekilde temizlenmemesi de strese yol açabilmektedir.
  • Temas:  Bizler, insanlar olarak sevgimizi temas yoluyla göstersek de kedilerin dünyası bizden farklıdır ve kediler özellikle yabancı dokunuşlardan hoşlanmazlar. Bu sebeple kediler, kendilerini huzurlu ve güvenli hissetmeyerek strese girebilir.
  • Yeni Üye:  Aileye katılan yeni bir hayvan, yeni doğan bir bebek veya kısa süreli bir misafir, kedilerde bazı kıskançlıklara sebep olabilir. Bu yenilik onlarda saldırganlığa bazen de içe kapanmaya neden olabilir. Kedi sahiplerinin kedilerini iyi tanıması, iyi gözlemlemesi ve bu yeni üyeye alışma sürecinde gerekiyorsa veteriner hekime danışarak bilgi alması önerilmektedir.
  • Sürekli Yalnız Bırakılma:  Oldukça hassas varlıklar olan kedilerle iletişim kurmamak ve onları yalnız bırakmak da duygusal sorunlara yol açabilmekle birlikte önemli bir stres kaynağı olabilmektedir.
  • Geçirilen Operasyonlar:  Geçirilen operasyonlar kedileri strese sokabilmektedir. Özellikle kısırlaştırma operasyonundan sonra erkek kedilerde stres gözlemlendiği görülmektedir. Bu süreçte kedinizin hoşlandığı şeyleri yapmanız, onunla iyi vakit geçirmeniz, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamanız önemlidir.

Kedilerde Stresin Belirtileri

Kedilerde, ruhsal açıdan oldukça büyük bir etkiye sahip olan stres, saklanma, idrarını tuvaletin dışına yapma, aşırı miyavlama, aşırı uyuma, diğer canlılara karşı agresif hareketler sergileme olarak kendini gösterebilir. Her kedi aynı olmadığı gibi karşılaştığı olumsuzluklara karşı vereceği tepkiler de aynı olmayacaktır. Bu sebeple aşağıda sayacağımız çeşitli belirtileri kedinizde gözlemliyor ve stresli bir durumla karşılaştığını düşünüyorsanız lütfen veteriner hekiminizden destek almayı ihmal etmeyiniz.

  • Tuvalet ve kum dışına idrar yapma,
  • İshal, kabızlık gibi sindirim sorunları,
  • Titreme,
  • Aşırı yalanma,
  • İçine kapanma ve saklanma,
  • Agresif ve saldırgan davranış,
  • Daha az aktif olma,
  • Kaçmaya çalışma,
  • Aşırı miyavlama,
  • Normalden fazla uyuma,
  • İştahsızlık ya da aşırı yemek yemek,
  • Ani kilo kaybı ya da kilo alımı,
  • Kusma,
  • Normalden az oyun oynama,
  • Pika gibi tehlikeli yeme bozuklukları, kedilerde görülebilecek önemli stres belirtilerinden bazılarıdır.

Strese Giren Kedi Nasıl Düzelir? Kedilerde Stresi Azaltmanın Yolları

Kedinizin strese girdiğini düşünüyorsanız öncelikli olarak veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedinizin su kabı, mama kabı, tuvalet kumu gibi temel ihtiyaçlarının yeterli ve kediniz için uygun olduğunu kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda düzenli olarak temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Kedinize verdiğiniz mamanın ona uygun olup olmadığını ve stres kaynağının mama kaynaklı olup olmadığını kontrol etmeli, veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedinizin mamasında değişiklik yapmanız gerekiyorsa bu değişikliğin ani olmamasına özen göstermelisiniz. Ani değişiklikler kedinizi strese sokan önemli değişkenler arasındadır. Kediler rutinlerini severler ve rutinlerine sadıktırlar. Bu sebeple rutinlerini bozmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Kedinizle kuracağınız sağlıklı iletişim ve onu yalnız bırakmamaya gösterdiğiniz özen mutluluğunu ve huzurunu arttırarak ruhsal tatmin sağlamasına yardımcı olabilmektedir. Eğer birden fazla küçük canlıya sahipseniz, hepsinin temel ihtiyaçlarını karşıladığı unsurların ayrı olduğuna özen göstermelisiniz.

Kedinize özel alabileceğiniz kedi yatağı, tırmalama tahtası gibi eşyalar kendisini daha güvende hissetmesine yardımcı olur ve oyun oynamasına zemin hazırlar. Elbette her kedinin keyif aldığı aktivite farklı olacağından ona en uygun ve en seveceği oyun aracını bulduğunuzdan emin olmalısınız. Eğer kediniz masajdan hoşlanıyorsa masaj yapmanız hem onu mutlu edecek hem de birlikte geçirdiğiniz güzel vakit sayesinde rahatlamasına yardımcı olacaktır. Her kedi özeldir, bu sebeple her kedinin tedavi süreci farklılık gösterebilir. Eğer kediniz doğal sakinleştiricilerle mutlu oluyorsa bu da bir seçenektir. Kedi nanesi, kediotu gibi ürünler hem kedileri içeriğiyle sakinleştirebilen hem de oyun oynamaya zemin sunarak stres giderici bir fonksiyona sahip olabilirler. Örneğin eğer tırmanmaktan keyif alan bir kediniz varsa kediotunu tırmanarak veya uzanarak ulaşabileceği bir yere koymanız onu daha mutlu edecektir.

Kedilerde Stresin Tedavisi

Veteriner hekiminiz tarafından kedinizde yoğun miktarda stres tespit edilmişse, öncelikle stres unsurunun ne olduğunu tespit etmeye çalışacaktır. Stres unsuru tespit edildikten sonra eğer ortadan kaldırılması mümkün bir unsursa öncelikle bu unsuru kaldırmanızı veya değiştirmenizi isteyecektir. Ancak bazı durumlarda(Eve yeni bir bireyin gelişi, geçmiş travmalar, mecburen yalnız bırakılmalar vb.) bu pek mümkün olmamaktadır. Bu gibi durumlarda hekiminiz stresin kaynağına en uygun stres yönetimini gerçekleştirmek üzere bir tedavi protokolü oluşturacaktır.

Kediler için özel olarak formüle edilmiş, tüm psikolojik problemleri, mevcut veya geçmiş dönemde oluşan kaygıyı gidermeyi amaçlayan, Kedi Calming+ adlı ürünümüz de tüm Türkiye de 2000’ in üzerinde Veteriner Kliniği ve Hayvan Hastanesi’nde kullanılmaktadır ve Hekimlerin bu gibi durumlarda faydalandığı en önemli ürünlerden biri olmuştur.

Calming+ ürünümüzü sitemiz üzerinden inceleyebilir, dilerseniz Anlaşmalı satış noktalarımızdan temin edebilir, dilerseniz de kolayca ve güvenle sipariş talebi oluşturabilirsiniz.

Formülasyonumuz Gentiana Lutea, Passiflora, Chammomile, L-Theanine, L-Triptofan, Valerian, Hemp Seed Oil gibi stres yönetiminde temel unsurları içeren en kaliteli hammaddeleri içermektedir. Daha detaylı teknik bilgi için veteriner hekiminize danışarak destek alabilirsiniz.

Tedavi edilmeyen stres, insanlarda olduğu gibi kedilerde de olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Stresin tedavi edilmemesiyle artarak şiddetlenebilir, bağışıklık problemlerine yol açabilmektedir. Bağışıklık problemleri de daha fazla stres kaynağı oluşturarak zincirleme olumsuzluklar silsilesine neden olabilmektedir. Bu sebeple, kedinizin stres altında olduğunu düşünüyorsanız lütfen bunu önemseyin ve veteriner hekiminize hızlıca danışmayı ihmal etmeyin.