.
.
.
KEDİLERDE EGZAMA HASTALIĞI NEDİR?

KEDİLERDE EGZAMA HASTALIĞI NEDİR?

Egzama, derinin üst tabakasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan, genellikle kızarıklık, kaşıntı ve ciltte kabarcıklarla kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Egzama, genetik faktörler, bağışıklık sistemi zayıflığı, alerjik reaksiyonlar veya cilt ile temas eden bazı maddelere karşı aşırı duyarlılık gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kedi egzama belirtileri, genellikle ciltte kaşıntı, tahriş ve kızarıklık ile karakterize edilen bir durumdur. Kedilerde egzama genellikle alerjik reaksiyonlar, parazitler, gıda intoleransı veya çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kedilerin, temizlik malzemeleri veya dış ortam etkenleri gibi çeşitli faktörlere maruz kalmaları, egzamanın oluşmasına katkıda bulunabilir. 

Kedi egzama tedavisine başlamadan önce yapılması gereken, altta yatan nedenin belirlenmesidir. Bu nedenin ortadan kaldırılması veya verdiği hasarın en aza indirilmesi kedinin konforu ve sağlığı için önemlidir. Kedi egzama belirtilerini hafifletmek ve hastalığı tedavi etmek amacıyla kedi egzama ilacı kullanılabilir. Bunun yanında çoğunlukla kedi egzama kremleri de tedavi amacıyla kullanılan sağlık ürünlerindendir. En doğru tedavi seçeneğini, veteriner hekiminiz kedinizi muayene ettiğinde belirleyecektir. Kedilerde egzama evde tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilir veya olumsuz koşullar hafifletilebilir. Bu sebeple yazının devamında vereceğimiz öneriler size katkı sağlayabilir. Kedilerde egzama ilerleyebilir ve ilerledikçe yaşam konforları azabilir, sağlık koşulları olumsuz yönde etkilenebilir. Bu sebeple düzenli veteriner hekim kontrollerini ihmal etmeyiniz.

Kedilerde Egzama Neden Oluşur? 

Kedilerde egzama oluşumu birçok farklı faktöre bağlı olabilir. Ev ortamındaki kimyasallardan pire ısırıklarına kadar çeşitli tetikleyiciler, egzama gelişimine neden olabilir. Bu sebeple, kedinizin alerji duyduğu faktörleri doğru bir şekilde anlamak önemlidir. 

Kedi egzama belirtileri genellikle kırmızı yumrular veya döküntüler şeklinde kendini gösterir. Kedilerde egzama, tahriş olmuş bölgelerin kaşıntıya neden olmasıyla birlikte, zamanla kabuklanmalara, lezyonlara ve kel bölgelere yol açabilir. Kedi egzama belirtileri gösteren bir kediye sahipseniz, derhal harekete geçmek önemlidir. 

Egzama, kedinizin rahatsız hissetmesine ve sık sık kaşınmasına neden olabilir. Kedi egzamasıyla başa çıkarken, basit bir kızarıklığın hızla kabuklara, lezyonlara ve püstüllere dönüşebileceğini unutmamak önemlidir. Kedinizin cildinde lezyonlar ve püstüller oluştuğunda, genellikle ağızdan alınan ilaç tedavisi uygulanabilir. 

Egzama oluşumunun bir diğer önemli nedeni strestir. Stres kaynaklı egzama, alerjen maddelerle benzer şekilde yaygın bir durumdur. Bu durumda, hayvan dostunuzun stres kaynağını belirlemek ve buna uygun önlemleri almak önemlidir. Kedinizin yalnız kalmadığından emin olmak, seyahat gibi stresli durumlarda destek sağlamak ve ev ortamında rahatlamasını sağlamak için uygun önlemleri almak, stres kaynaklı egzamayı azaltabilir. Ayrıca, evde birden fazla kedi varsa, tuvalet ve mama alanlarını iyi organize etmek, rekabeti azaltabilir ve kedinizin daha sakin hissetmesine yardımcı olabilir. Ancak bu konuda destek tedavi kaynağına ihtiyacınız varsa, doğal, bitkisel ve temiz içerikli ürünümüz Kedi Calming+, stres ve kaygı kontrolünü sağlamada size yardımcı olacaktır.

Kedim Çok Kaşınıyor, Egzama Mı? 

Eğer kediniz çok kaşınıyor ve cildinde tahriş belirtileri varsa, bu durum bir tür deri sorununa işaret ediyor olabilir. Ancak, kedilerdeki kaşıntı ve cilt sorunları birkaç farklı nedenle ortaya çıkabilir ve egzama sadece bir olasılıktır. Diğer olası sebepler arasında alerjik reaksiyonlar, parazitler (örneğin, pire ısırıkları), mantar enfeksiyonları, gıda intoleransı veya cilt enfeksiyonları yer alabilir. 

Egzama, cildin iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur ve genellikle kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar ve ciltte tahriş gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak, bu belirtiler, başka cilt sorunlarıyla da benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, kesin tanı ve tedavi için veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir. 

Kedinizin kaşıntısıyla başa çıkarken, onu aşırı kaşımasını önlemek için tırmalama tahtası veya oyuncaklar gibi uğraşabileceği alternatifler sunabilirsiniz. Ancak, kesin teşhis ve tedavi için bir veteriner hekimin müdahalesi önemlidir. 

Kedilerde Egzama Belirtileri Nelerdir? 

Kedi egzama belirtileri, çeşitli şekillerde gelişebilir ancak genellikle cildin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Aşağıda sıraladığımız belirtiler genellikle egzamanın bir göstergesidir, ancak bu belirtiler aynı zamanda başka cilt problemlerine de işaret edebilir. Eğer kedinizde bu tür belirtiler fark ederseniz, veteriner hekiminize danışmanız önemlidir. Veteriner hekiminiz, doğru teşhisi koymak ve uygun tedavi planını oluşturmak için gerekli muayeneleri yapacak ve tedavi planını oluşturacaktır.

  • Özellikle baş, boyun ve sırt bölgelerini etkisi altına alan yoğun kaşıntı 
  • Ciltte küçük, kırmızı kimi zaman içi irinle dolu küçük kabartılar 
  • Sık sık kaşınma
  • Tüy dökülmesi
  • Ciltte lezyonlar veya küçük yumrular oluşması
  • Deri üzerinde oluşan kızarıklık, şişme veya sertleşme
  • Deriden gelen kötü koku
  • Tüylerde bölgesel döküntü 
  • Sürekli kaşınmaya bağlı olarak tüy sağlığının bozulması 
  • Pullu ve dökülmüş görünümlü cilt
  • Renk değiştiren cilt dokusu
  • Kedinin kaşınma esnasında tüy koparması
  • Deri üzerinde tahrişten kaynaklı sıcak bölgeler
  • Egzamanın bacak arasında, anüs bölgesinde, sırtta ya da karın bölgesinde olduğu durumlarda aşırı yalanma ve kaşınma
  • İştahsızlık
  • Davranış değişikliği veya huysuzluk

Kedilerde Egzama Tedavisi Nedir?

Kedilerde egzama tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine ve bu nedeni ele alacak bir tedavi protokolünün oluşturulmasına dayanır. Tedavi sürecinde, kedilerde egzama için ilaç tedavisi uygulanabilir. İlaç veya kremler veteriner hekimiz tarafından belirlenir ve reçete edilir. Ayrıca, lezyonlara karşı koruyucu önlemler almak, kedinin kendisine zarar vermesini engellemek ve tedavinin etkili olmasını sağlamak için önemlidir. Yara koruyucu korse veya yakalık gibi ürünler, ilaçların yalanmasını önlemek ve cildin iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla kullanılabilir.

Kedi egzama tedavisinde, egzamanın neden olduğu şikayetlere yönelik olarak lokal tedaviler de önemlidir. Kedilerde egzama kremi, solüsyonu veya pomadı, cildin tahrişini azaltmaya ve iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir. Kedilerde egzama, deri ve tüy sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir, kaşıntılar rahatsızlığa ve cilt tahrişine neden olabilir. Bu nedenler deri ve tüy sağlığını desteklemek ve tedaviye destek olmak amacıyla Kedi Coat Perfect kullanmanız gözle görülür fayda sağlayacaktır.

Ayrıca, kedi egzama belirtilerini ortadan kaldırmaya çalışmak kadar, tekrarlanmasını önlemek için tedbir almak da önemlidir. Kedilerde egzama evde tedavi edilebilir veya tedaviye destek olabilecek birçok yöntemi içerebilir. Örneğin, gıda kaynaklı bir alerji varsa, mamanın değiştirilmesi önemli olabilir. Stres kaynaklı egzama durumunda ise, kedinin çevresel koşulları iyileştirmek ve stres faktörlerini azaltmak önemlidir. Bu sebeple kedilerde egzama evde tedavi yöntemlerini bilmeniz ve uygulamanız kedinizin sağlığına ve yaşam koşullarına fayda sağlayacaktır.

Evde Egzama Tedavisi

Evde de kedi egzama tedavisine destek olmak amacıyla uygulayabileceğiniz birkaç etkili yöntem bulunmaktadır. İlk olarak, kedinizin yaşadığı ortamın temizliğini sürdürmek önemlidir. Evdeki tozları ve alerjenleri düzenli olarak temizlemek, kedi egzama belirtilerini azaltabilir. Beslenme de önemli bir faktördür; gıda kaynaklı egzama durumunda veteriner hekiminizin belirlediği özel bir diyeti uygulamak faydalı olabilir. Ayrıca, kedinizin kaşımasını önlemek ve tedavi sürecini desteklemek için veteriner hekiminizin önerdiği yara koruyucu korse veya yakalık gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Kedi egzama kremi veya doktorunuzun önerdiği kedi egzama ilacı da evde kontrolünü sağlamanız gereken iki önemli faktördür. Kedilerde egzama için ilaç yazıldığında nasıl ve ne kadar kullanılacağı gibi bilgilerin takibinin yapılması iyileşme sürecinin hızlanması için önemlidir. Kedilerde egzama için ilaç tedavisini destek olmak veya kedi egzama kreminin etki gücünü arttırmak için kedi deri ve tüy sağlığını koruyan takviyelerden faydalanmanız etkili bir yöntem olabilir. Ürünümüz Kedi Coat Perfect özellikle yüksek kaliteli somon yağı ile geliştirilmiştir ve bu süreçte kedinizin cilt ve tüy sağlığını olumlu yönde etkileyerek tedaviye destek olabilir.

Evdeki stres faktörlerini azaltmak da egzama tedavisine yardımcı olabilir, bu nedenle kedinizin rahat hissettiği bir ortam oluşturmak, oyun ve ilgi ile stresi azaltmak önemlidir. Ancak, tüm bu adımları atmadan önce veteriner hekiminizle iletişimde kalmak ve onun önerilerini dikkate almak en önemli adımdır. Ayrıca kediniz için reçete edilmişse, kedi egzama ilacı veya kedi egzama kremini reçetede yazan talimatlara uyarak kullanmanız önemlidir.

Kedilerden İnsanlara Egzama Geçer Mi?

Genel olarak, kedilerden insanlara doğrudan egzama geçmez. Egzama, genellikle bir kişinin genetik yatkınlığı, bağışıklık sistemi reaksiyonları, ciltteki alerjik tepkiler veya çeşitli çevresel faktörlerle ilişkilidir. Ancak, bazı durumlarda kediler veya diğer hayvanlar, insanlarda alerjik reaksiyonlara, cilt sorunlarına ve bunun gibi bazı hastalıklara neden olabilir. Bu konuda daha fazla bilgiye “Kedilerden İnsanlara Hastalık Geçer Mi?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.